mindprisoner.blogg.se

En blogg om retorik,filosofi och psykologi. Allt ifrån tankar om varför folk är fientliga mot tiggare, hur man på bästa sätt står upp för de svaga till hur sverigedemokraterna kom till makten med bibeln

Om detta må ni berätta

(null)
Vart och sett schindler's list och läst "livet måste ha en mening" av viktor frankl (klinisk psykolog och överlevare av förintelsen). Det var ju trotts allt internationella dagen till minne av förintelsens offer igår. 


Tankar som dyker upp under filmen och boken:  

*Det finns ett psykologiskt fenomen bland människor som gör att när vi bevittnar brott eller orättvisor så agerar folk sällan då de tänker att t.ex "någon annan har nog redan hunnit ringa polisen. Det är ändå en del folk här..". Man tror också att man själv har en bättre lösning på ett problem än andra har (även om man genomgått en kurs i att handskas med kris-situationer). 

*det finns även ett annat fenomen som är att människor har en tendens att tänka att dom själva ser på världen objektivt och korrekt. Den slutsatsen innebär att den man pratar med har fel om den inte håller med en. 

(Undantag finns alltid. Jag talar om fenomen som försigår bland människor på gruppnivå). 

Med detta i bakhuvudet drar jag följande slutsats:
De som inte ingriper vid orättvisor eller brott är inte klandervärda. Det är uppenbarligen mänskligt.  
Däremot ÄR de som ingriper och gör något berömvärda och borde hyllas mer. För eftersom det går emot hur vi som människor är så går det åt mycket energi till det. Att tilläggas är också att det krävs mycket för att bemöta hat och orättvisor med kärlek och respekt (eftersom vi vanligtvis vill tro att vi själva har rätt, och gärna tillskriver den som motsätter sig med egenskaper så som "dum i huvudet","rasist"). 
Det ligger alltså inte i vår natur att se att det finns en poäng med olikheter. 

Effektlagen säger som sagt att ett beteendemönster består om den får positiva konsekvenser. 
Så det vi ska göra är att hylla dom som är modiga att stå stadigt och ger kärlek och bemödar sig att i alla väder se folks behov och känslor- hur mycket hat dom än får. 
 Att "stå upp mot rasism" och ge sig på är inget nödvändigt. En rasist fungerar lite som en mobbare. En mobbare försöker bara dominera. Om man blir arg har dom makten och lyckats (dom har påverkat dig och därmed har dom makt). Så för att ta detta till effektlagen, så innebär att bemöta rasister med illska att bidra med att deras beteendemönster får en positiv effekt, och därmed består. 
Konstigt att vi har rasister? 
Inte om du frågar mig, eftersom det vi gör idag är att hylla människor som "står upp för rasism" och därmed hålmer deras beteende vid liv. 
För om vi ska vara ärliga: har verkligen sättet vi hållt på med fungerat? SD ligger bland toppen - så uppenbarligen inte. 
Dags att ha ett planeringsmöte och lägga om stratergin. Låt inte detta hända igen!