mindprisoner.blogg.se

En blogg om retorik,filosofi och psykologi. Allt ifrån tankar om varför folk är fientliga mot tiggare, hur man på bästa sätt står upp för de svaga till hur sverigedemokraterna kom till makten med bibeln

The Green book och kognitiv dissonans

SPOILER ALLERT! 

Nu börjar oscarstiden närma sig. En del av er lär väl ha sett filmen The green book. 
En scen jag vill skriva lite om som väckte tanke hos mig är en scen där de två männen Tony och Shirley stannar bilen och Tony stiger ut. Shirley sitter kvar. När Tony ska gå in där de har stannat för att handla så snor han med sig en färgglad lyckosten som ligger på ett bord utanför affären bland andra stenar som är till försäljning. 
När Tony sätter sig i bilen igen konfronterar Shirley Tony om att han har snattat och ber honom gå in och betala för stenen eller lägga tillbaka den. Tony går tillbaka till bordet och låtsas lägga tillbaka stenen. Shirley frågar Tony "känns det bättre nu?". Tony svarar argt "NEJ!". 
Nu kommer det intressanta. När de senare i filmen tvingas köra i ett oväder säger Shirley åt Tony att ta fram lyckostenen då de behöver all tur de kan få för att hinna fram dit de ska i tid. 
Hur kunde Shirley veta?!
Svaret heter kognitiv dissonans- att ha två motstridiga tankar i huvudet samtidigt.
Detta försöker vi alltid göra någonting åt eftersom det är jobbigt. Tony kanske hade ändrat attityd och tänkt att "en liten sten är ju inte så farligt! Herregud!". Den tanken hade gått ihop med hans bild av sig själv som en moralisk person, och inte blivit motstidig. 
När han blir konfronterad står han inför detta dilemma att denna tanken att "stenen inte var så farlig att sno" inte är riktig. Han kommer tillbaka till dissonansen och lever med de motstridiga tankarna om att han är en moralisk person och att han begått en omoralisk handling. 
Så Shirley vet när Tony säger "NEJ!", och det argt, att detta beror på att Tony har en kognitiv dissonas. 
Hade Tony verkligen lämnat tillbaka stenen hade dissonansen vart löst, och Tony hade inte vart arg.
Hans tanke på att han är en moralisk person hade stämt, då han rättat till det faktum att han begått den omoraliska handling han begick



Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: