mindprisoner.blogg.se

En blogg om retorik,filosofi och psykologi. Allt ifrån tankar om varför folk är fientliga mot tiggare, hur man på bästa sätt står upp för de svaga till hur sverigedemokraterna kom till makten med bibeln

Lejonkungens livsåskådning,politik och psykologi

Var och såg nya Lejonkungen igår. Det slog mig hur viktig handlingen är egentligen. 
Den är så mycket mer än en historia som utspelar sig i djurlivet i afrika. 
Den är också allt annat än en rip-of av Hamlet (Den som påstår annat har låtit bli att läsa Hamlet). 


Här kommer min analys om vad Lejonkungen kan lära oss om livsåskådning, politik och psykoli:

I början av filmen får vi se nyfödde Simba, son till kung Mofasa, som har motsvarighet till dop och presenteras för resten av djuren i riket "här är er blivande konung!". 
Simba blir redan som barn ivrig bara av tanken på att en dag få ta över riket. 
En annan som också är ivrig att få regera är Simbas farbror Scar. 
Scar är så pass ivrig att han offrar sin bror Mofasas och sin brorsson Simbas liv för att hans plats på listan av följeslagare ska komma.
Scar lurar Simba att det är Simbas fel att Mofasa är död. 
Simba tror på detta. Någonstans säger Mofasa också det som Simba själv förmodligen tänker. 
Simba lyder Scars order att fly och inte komma tillbaka av räddsla. Det är rädsla för dömande från de andra djuren, men också rädsla för sig själv. För vem är väl Simba om han har dödat sin pappa och därmed inte är värdig att kalla sig hans son.
Scar tar nu över lejonriket. Då lär vi oss att alla hierarkier inte nödvändigtvis är dåliga.
När en person vill klättra på hierarkin borde den ha jävligt klart för sig att den vet vad den håller på med, för annars slutar det som när scar regerar: ALLA blir olyckliga.
Det blir en diktatur likt under andra världskriget. Precis som Hitler står Scar och bemöter hyenornas missnöje över sin tillvaro, och lovar dom en bättre morgondag om de följer honom. 
Scar är också att undvika att beskylla allt för. Hyenorna kan ta honom om de vill! Det ser vi i slutet. 
Istället står de och hejjar på och stärker Scars auktoritet. 
Hyenorna fungerar som en icke-folkrepresenterad polis precis som gestapo och SS. 
Det är rent livsfarligt när militär består av annat än folkliga representanter. 
Varenda gång ett land har blivit utsatt för förtryck av en regim så är det alltid militären som har kommit till undsättning. Hierarkier finns av en anledning ibland. Världen består av många, ibland nödvändiga, hierarkier. Inom lejonstammen finns en hierarki i sig. Den finns för att se till att de mest värdiga sitter i högsta positionerna. 
Mofasa vet hur noga och respektfull man måste vara som kung, och försöker därför först lära simba det han behöver veta innan han tar över som kung. Mofasa talar bland annat om för Simba att man ska ha respekt för de som bor i det land man beskyddar. Varenda varelse. När Simba flyr träffar han Timon och Pumba. De lär honom just detta.
Simba får leva som de han beskyddar och får leva på bottenskrapet (skalbaggar och maskar).  
Nala flyr ifrån Scars diktatur och finner av en slump Simba. Hon ber om hjälp.
Simba är dock fortfarande fast i sina skuldkänslor. 
Men han lever som han fått lära av Timon och Pumba. Hakuna matata. Det som har hänt har hänt- MEN man kan genom att agera i nuet ändra framtiden. 
Mufasa sa till Simba när han var liten att stjärnorna på himmeln är gamla kungar som vakar. 
Simba förstår nu att det Mufasa menade var inte att kungarna fysiskt var i stjärnorna. 
Nej, konungarna finns likt betlehemsstjärnan för att leda en. De finns där för att leda en på rätt väg genom att lära av deras framgångar och misstag. Simba minns nu vad han lärde sig av sin far till konung: Det är viktigt att försvara sitt land. Han måste göra något i nuet för att i framtiden ha ett lejonrike igen som det en gång var. Det är det rätta att göra. Det är hans ansvar.
Livets cirkel är nu bruten tack vare Scar, vilket fick förödande konsekvenser. Livets cirkel innebär att vissa djur äter andra djur, som äter andra djur, som när de dör blir till gräs som vissa andra djur äter. Hierarkin av detta slag är nödvändigt för att livet på jorden ska fortgå. Simba måste alltså ställa detta till rätta.
Det enda sättet att vinna över sin ångest över sitt förflutna gör Simba: Han möter sin rädsla frivilligt. 
Han erkänner sin plats som kung över djurriket, son till kung Mofasa, och tar tillbaka riket genom att lägga skulden över sin fars död där den egentligen hör hemma- hos Scar. 
Nu har lejonriket förmodligen fått den klokaste ledaren och visaste invånarna någonsin efter vad de gått igenom. 

Long live the king