mindprisoner.blogg.se

En blogg om retorik,filosofi och psykologi. Allt ifrån tankar om varför folk är fientliga mot tiggare, hur man på bästa sätt står upp för de svaga till hur sverigedemokraterna kom till makten med bibeln

walk a mile

Jag vill lyfta två händelse som inträffat nyligen. 

1. På ett universitet gick en vit man in i en nybyggd multikulturell byggnad och bad de svarta att lämna eftersom deras närvaro gjorde övriga studenter obekväma. Han menade alltså att han vill ha tillbaka segregation. Han blev genast avstängd från universitetet, såklart!

Ta ett par sekunders paus och andas lite innan du läser vidare....

2. Vid ett annat tillfälle har en socialdemokrat fört sin talan för ett jämnställt samhälle i TV. 
Efter detta sänts klipper SVT till studion där en av programledarna säger att de tar avstånd från uttalandet som socialdemokraten gjorde. 



Här vill jag att du som läser stannar och funderar lite på vad din reaktion är när du läser om dessa situationer. Vad är det för känslor som väcks och vad är det som väcker dem?


När du funderat klart- scrolla ner och fortsätt läsa
























Nu behöver jag tyvärr göra dig lite besviken och avslöja att jag har vänt på rollerna i händelserna. 

I situation nr.1 så var det en svart kvinna som kom in i universitetets multikulturella byggnad och bad de vita att lämna, då de orsakade obehag hos de övriga. 

I situation nr.2 var Sverigedemokraterna som SVT tog avstånd från ett uttalande av Jimmie Åkesson. 


Jag skulle våga satsa pengar på att de flesta när jag vände på rollerna tyckte att situationerna lät befängda. Faktum är att de flesta tog den svarta kvinnans parti när debatt väcktes om händelsen och hon går fortfarande kvar på universitetet. 
I fallet med Jimmy Åkessons uttalande gick däremot till granskningsnämnen, men SVT fick ändå läskigt mycket sympati för sitt avståndstagande. De ÄR public service och ska därmed vara opartiska- hur mycket det än svider i ögonen ibland. 


Jag vill att den här typen av beteende och händelser ska upphöra- oavsett inblandade. 
Vad säger du?