mindprisoner.blogg.se

En blogg om retorik,filosofi och psykologi. Allt ifrån tankar om varför folk är fientliga mot tiggare, hur man på bästa sätt står upp för de svaga till hur sverigedemokraterna kom till makten med bibeln

Saker jag har ändrat åsikt om

I en värld full av ideologier som folk hållet fast vid till vilket pris som helst så tänker jag dela med mig av saker jag har ändrat åsikt om genom mina 29 år här på jorden.



"Ändamålen helgar medeln"
Jag brukade tycka att det låg någonting i påståendet. 
Jag tänkte till exempel "om jag skulle behöva döda någon för att få världsfred- lätt att jag hade gjort det!"
Men för att citera Madeleine Albright (USAs 64 utrikesminister 1997):
"En fascist är en person som påstår sig tla för ett helt land eller grupp och som är ointresserad av andra människors rättigheter och är beredd att ta till vilka medel som helst, även våld, för att uppnå sina syften". 
Jag har insett att för att uppnå sitt mål begår vissa personer lagbrott som gör övertramp på andras rättigheter (till exempel vill en del feminister tysta män trotts att de har yttrandefrihet.
En del till och med kränker män.
En del vill också att man ska kvotera in kvinnor på arbetsplatser. Det hade inneburit att trampa på männens rätt att få vara fri från diskriminering). 




Att alltid vara trevlig är ett bra mål att ha
Jag har på senare dagar kommit fram till att jag egentligen hatar att vara trevlig som mål.
Att alltid ha att "vara trevlig" högst uppe på sin lista av moral känns bara fel.
För tänk nu att vi skulle sätta detta i praktiken också. Hur hade situationer sett ut egentligen?

*Blir någon utsatt för trakasserier som du vill hjälpa -  var trevlig (möjligvis mot den som blir trakasserad).
*Genomgår du en skillsmässa- var trevlig (kanske förtjänar du egentligen att få en viss andel av era pengar, men istället är du trevlig...).
*Behandlar din chef dig som skit - var trevlig. 
 
Med detta sagt så vill jag också att man ser att det är en skillnad på att vara trevlig,otrevlig och att det helt enkelt finns en brist på "trevlig". Brist på trevlig är annat än "otrevlig". 




Ibland måste man betala tillbaka med samma mynt för att nå fram till vissa personer och bara skita i att man "sjunker till den andres nivå".
Nej! Nej! Nej! Detta tycker jag bara låter helt sinnessjukt idag. 
Låt säga att en person behandlar mig på ett sätt som jag tycker är fel. 
Om jag skulle behandla den personen likadant så har jag blivit en person som beter mig på samma sätt som den personen- det vill säga ett as. 
Detta är alltså skillnad på att bete sig som sin motståndare och att använda deras argument emot dom (till exempel "men angående det du sa innan så borde du ju då tycka som jag"). 



Folk får göra som dom vill, det rör inte mig...
Såhär är det: Vissa saker folk gör har jag insett visst rör mig. 
Om vi till exempel tar skolorna idag. Dom har köttfri måndag. Det vill säga att kött finns ingenstans att se. Jag är en köttätare. Om det hade vart så enkelt att folk fick vara veganer och vegetarianer om dom ville- visst. Men nu blev det helt plötsligt en ideologi som tvingades på mig: ät vegetariskt i skolans kök- eller var utan. Jag lägger alltså sanningshalten i hurvida det faktiskt är bättre för miljön osv åt sidan. Nu talar jag om att en del folk anser att äta vegetariskt är det moraliskt rätta att göra- och därför får jag heller inget annat val att göra.
På DET viset rör vissa saker faktiskt mig !


Det har vart en lång väg hit, men nu är jag här. Jag är stark och säker i mig själv nu när jag har bildat objektiva åsikter. Det är mycket enklare att "ändra åsikt" då. Man har inget att förlora- för det finns ingenting personligt bakom. Mitt liv står kvar även om min åsikt försvinner.
Hade jag däremot byggt upp min personlighet och hela mitt väsen kring min åsikt- då hade livet blivit otroligt jobbigt om jag insett att jag hela tiden "haft fel åsikt".
Nu är ju fallet annorlunda som sagt, så...Alles gut! 
Guten nacht meine freunde!