mindprisoner.blogg.se

En blogg om retorik,filosofi och psykologi. Allt ifrån tankar om varför folk är fientliga mot tiggare, hur man på bästa sätt står upp för de svaga till hur sverigedemokraterna kom till makten med bibeln

Litteraturtips

Här kommer en lista på litteratur jag läst för att optimera min psykiska hälsa.
Alla böckerna har någon form av vetenskaplig grund i den bemärkelsen att även om litteraturen innehåller författarnas egna teorier så hänvisar den till och är baserade på studier.

Vi bara kör! Jag skriver lite kort om vad som utmärker var och en av böckerna, men undviker längre recensioner då jag tycker att var och en själva får avgöra vad de tycker. 





JORDAN B PETERSON: 12 LIVSREGLER (org.titel: 12 rules for life) ETT MOTGIFT MOT KAOS

En bok för den som vill läka genom att hitta mening i livet. Författaren ger de 12 livsreglerna som ett tips att alltid leva efter, men lämnar utrymme för tolkning. Författaren skriver genom liknelser och metaforer om varför regeln är viktig, men låter läsaren själv fatta ett eget beslut om exakt vad regeln betyder specifikt för läsaren. En regel är "ägna dig åt det som är meningsfullt, inte det som är egennyttigt", vilket läsaren själv får applicera på sitt eget liv och bestämma vad i dennes liv som skulle vara "meningsfullt" respektive "egennyttigt". Detta är en bok för den som vill hitta en spirituell och andlig guidning, genom att hitta sin egen moral och värderingar och lära sig stå upp för dessa och leva efrer dessa, och därmed få en mening med livet.









AZIZ AZIZ GAZIPURA: NOT NICE
Detta är boken för den som verkligen vill växa i sig själv och se sin egen potential. 
Boken är för den som vill bli en alfa i sitt eget liv. Detta är boken för den som tycker sig sakna självförtroende och egenmakt i sitt liv. Det är ingen bok som kommer att säga "du duger som du är!", utan den kommer att vara ärlig med att det är DU SJÄLV som behöver ge dig själv en klapp på axeln och säga det till dig själv. Den kommer lära dig hur du gör det. Författaren använder många exempel från sitt eget liv och observationer, vilket gör det enkelt att förstå vad han menar och hur man ska applicera hans läxor i praktiken. Just det! du kommer att gå i skola igen! Du kommer att få läxor att göra för att bygga upp ett självförtroende. Du kommer att gå i en "självförtroende" kurs. Detta är boken för den som vill ha någonting att bita i och vill veta hur man praktiskt kan få bättre självförtroende och självkänsla. 

Amazon.com: Not Nice: Stop People Pleasing, Staying Silent, & Feeling  Guilty... And Start Speaking Up, Saying No, Asking Boldly, And  Unapologetically Being Yourself (9780988979871): Gazipura, Dr Aziz: Books<





CHRISTINA ANDERSSON: COMPASSIONEFFEKTEN
Detta är boken för den som är utsliten och kämpar hårt som behöver bli bra på att ta en lugn stund med en kopp te och säga att "det är okej att ta en halvtimmes paus. Jag är trött och behöver det, och det är okej!". Detta är boken för den som har stark ångest och vill lära sig hur man kan känna en innre trygghet, då man rationellt sett kan se att världen trotts allt är ofarlig även om man själv ibland blir onödigt stressad, känner press och får ångest. Det är boken för den som inser att livet innehåller lidande och vill lära sig hur man tar sig igenom det på det smidigaste sättet möjligt. Det är boken för den som söker ett sätt att ifrån en helbild zooma in på sig själv och ge sig själv förståelse, värme och kärlek enbart utifrån hur man själv mår, utan att tycka att till exempel "man borde kunna kämpa lika mycket som alla andra". När man lär sig att göra detsamma med andra människor, att zooma in och få förståelse för dem, så ter sig världen som en varmare och tryggare plats. Detta är boken för den som som vill hitta ett sätt att vara snäll och ha medkänsla mot sig själv och andra som inte känns som att det gör våld på ens intigritet och värdighet och känns "mesigt".
Compassioneffekten





MEL ROBBINS: 5sekundersregeln
Detta är boken för den som vill börja leva. Det är en bok som får dig att skrida till handling genom att helt enkelt göra, och detta innan de 5 sekunder de tar innan du hinner komma på en ursäkt för att slippa. Boken är ingen bok som ger värme och kärlek, utan den låter dig vara bossen, och låter dig och din intuition tala om vad som är rätt för dig, just här, just nu, just idag. Detta är boken för den som vill förändra sitt liv. Det är en bok för den som vill jobba utifrån och in (låta att man förändrar sitt liv ge självförtroende istället för att självförtroendet gör att man handlar). 





MARSHALL B ROSENBERG: NONVIOLENT COMMUNICATION

Detta är en bok för den som vill öka sina färdigheter i kommunikation. Boken ger insikt i hur man ibland kan ha ett väldigt aggressivt språk även mot sig själv (vilket såklart inte är bra, eftersom sättet vi talar till oss själva påverkar hur vi mår lika mycket som sättet andra talar till oss påverkar oss). Detta är en bok för den som vill skapa djupare kontakt med andra genom att våga använda känsloord och få andra att använda känsloord. Detta är boken för den som genom emotionell närhet och sårbarhet med andra vill skapa en god social miljö att växa i och leva i. 
Nonviolent Communication : ett språk för livet


ANDERS HANSEN: HJÄRNSTARK
Detta är en bok för den som är intresserad av biohacking och hur biokemi kan hjälpa dig att må bättre. Framförallt fokuserar boken på just träningens påverkan på vår psykiska hälsa. Detta är en bok för den som är villig att testa sig fram och utforska själv utifrån informationen som står i boken. 
Hjärnstark : hur motion och träning stärker din hjärna






HELENA KUBICEK BOYE: KONSTEN ATT SOVA
Detta är boken för den som är redo att börja använda sömnen som en väg till bättre mående. Det boken för den som vill ha en mer avslappnad relation till sin sömn, och ta hand om sig genom att ge sig själv den vila och sömn som man behöver. Detta är en informativ bok, men innehåller utöver teoretisk information praktisk information om hur man tillämpar det teoretiska. Den är tacksam då den hjälper en att skräddarsy sin egen relation till sömn, eftersom man i form av formulär får ta reda på vilka problem du och din sömn har i er relation. 
Detta är boken för den som är modig nog att ta en ordentlig titt på hur det egenteligen står till med sömnen, vilket många undviker. 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: